Składniki; 60 dag. filetów ze śledzi solonych ½ litra wody 200 g. gęstego kefiru sok z 1/4 cytryny 100 g. gęstej śmietany kilka ziarenek ziela …
Ryby
RYBA PO GRECKU NELI
Składniki; 1 kg. filetów z ryby dorsz lub morszczuk 2 duże marchewki 3 cebule 1 duża pietruszka 1/2 selera 4 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu …
ŚLEDŹ W ZALEWIE OCTOWEJ
Składniki: 1 kg. Śledzi filetów solonych 2 duże cebule 3 szklanki wody 1 szklanka octu 10 ziaren pieprzu 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego …
ŚLEDZIE PANIEROWANE OLI
Składniki: 8 świeżych wypatroszonych śledzi 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej sól pieprz Ponadto; olej do smażenia Wykonanie: Śledzie umyć i osuszyć. W …
ŚLEDZIE OPIEKANE ELI
Składniki: 1 kg. śledzi surowych oczyszczonych, bez głów 3 duże cebule mąka olej do smażenia Zalewa octowa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 1 …
ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM
Składniki; 25dag.filetów śledziowych marynowanych Sos ; 1łyżka musztardy Dijon 1 łyżka musztardy krymskiej 1 łyżka musztardy sarepskiej 5 łyżek kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżki …
DORSZ PO STARONIEMIECKU
Składniki; 600g. dorsza 600g. ziemniaków 100g. wędzonego boczku 100g. marynowanej cebulki 200ml. śmietany kwaśnej 100ml. białego wina 4 pomidory 2 papryki 1 cytryna 3 łyżki …
PRZEGRZEBKI Z SALSĄ I GRZANKAMI
Składniki; 50 ml. oliwy 1 ząbek czosnku 200g. pomidorów 1 łyżka czerwonego octu winnego 2 łyżki liści świeżej bazylii 2 łyżki liści kolendry 2 łyżki …
ŚLEDŹ W ZALEWIE OCTOWEJ
Składniki: 1 kg. śledzi zielonych przyprawa do ryb lub sól mąka jajka Zalewa: 6 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 1 łyżka soli 1 łyżka …
PASTA Z MAKRELI
Składniki: 1 wędzona makrela 2 ogórki kiszone 1 cebula 2 jajka 1 łyżka majonezu 2 łyżki śmietankowego serka kanapkowego pieprz Wykonanie; Jajka ugotować na twardo. …