Składniki:
2 świeże pstrągi
3 łyżki masła
1 opakowanie warzyw na patelnię lub mieszanka świeżych: (marchewka, pietruszka, ziemniaki,
groszek, cukinia, fasolka szparagowa)
kilka różyczek brokułu
sól
pieprz cytrynowy
tymianek
kilka ząbków czosnku
Wykonanie:
Ryby spraw, dokładnie umyj, natrzyj solą, pieprzem cytrynowym (na zewnątrz i wewnątrz). Mrożone warzywa podduś na patelni na małej ilości masła (świeże oczyść.) Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone pieczarki, duś do miękkości. Ostudź. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, odstaw na minutę. Dodaj około 2 łyżki masła, utłucz. Oprósz gałką muszkatołową, stopniowo wlewaj mleko i śmietanę, mieszając. Przypraw. Tortownicę posmaruj masłem. Dno wyłóż warstwą ziemniaków. Zapiekaj 25 minut w 180C. Z reszty masy ziemniaczanej szprycą wyciśnij po bokach rozetki, środek napełnij boczkiem wymieszanym z resztą masy. Zapiekaj 20-25 minut. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, połącz z posiekaną natką. Posyp torcik. Piecz jeszcze 10 minut.