Składniki:
Ciasto:
12i 1/2 dag. margaryny
1/2 litra wody
25 dag.mąki pszennej
6 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1/2 litra mleka
3 łyki mąki pszennej
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 opakowanie cukru waniliowego
25 dag.masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
Wykonanie:
Ciasto:
Margarynę i wodę zagotować, dodać mąkę i gotować przez chwilę. Ostudzić.Po ostygnięciu ucierać i dodawać po 1 jajku. Na koniec dodać proszek do pieczenia, wymieszać.Kłaść małą łyżeczką kupki na wysmarowaną blachę. Piec około 20 minut w temperaturze 200C.
Krem:
Z mleka, mąki, budyniu i cukru waniliowego ugotować budyń. Ostudzić.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i połączyć z ostudzonym budyniem. Ptysie przekroić na pół, napełnić kremem.Można także napełnić ptysie bita śmietaną, posypać cukrem pudrem.