Składniki :
150 ml. wody
8 dag. masła
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
15 dag. mąki
5 jajek
500 ml. śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka jagód
Wykonanie:
Wodę zagotuj z masłem, solą i cukrem. Wsyp przesianą mąkę, wymieszaj, zestaw z ognia, rozetrzyj grudki. Mieszając dalej podgrzewaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto zestaw z ognia, przestudź. Ucierając, do ciasta dodawaj kolejno jajka. Ciastem napełnij rękaw cukierniczy. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Wyciskaj na niego ptysie. Piecz około 20 minut w temp. 180 C. Wystudź w otwartym piekarniku, każdego ptysia przekrój na połowę. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i wanilinowym. Wyciskaj ją na spody ptysiów, posyp jagodami, przykryj wierzchami. Ciastka możesz oprószyć cukrem pudrem.