Składniki :

150 ml. wody

8 dag. masła

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

15 dag. mąki

5 jajek

500 ml. śmietanki 30 %

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 szklanka jagód

 

Wykonanie:

 

Wodę zagotuj z masłem, solą i cukrem. Wsyp przesianą mąkę, wymieszaj, zestaw z ognia, rozetrzyj grudki. Mieszając dalej podgrzewaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto zestaw z ognia, przestudź. Ucierając, do ciasta dodawaj kolejno jajka. Ciastem napełnij rękaw  cukierniczy. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Wyciskaj na niego ptysie. Piecz około 20 minut w temp. 180 C. Wystudź w otwartym piekarniku, każdego ptysia przekrój na połowę. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i wanilinowym. Wyciskaj ją na spody ptysiów, posyp jagodami, przykryj wierzchami. Ciastka możesz oprószyć  cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *