PUDING RYŻOWY Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

40 g. białego ryżu

475 ml. mleka

65 g. cukru

szczypta soli

1 jajko (lekko ubite)

15 g. masła

cukier waniliowy

Sos truskawkowy:

160 g.truskawek świeżych lub mrożonych

2 łyżki cukru

Wykonanie:

Truskawki umyć, oczyścić i zmiksować z cukrem. Zagotować 1 i 1/2 szklanki wody, wsypać ryż, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Odcedzić. Do czystego garnka wlać mleko (odłożyć około pół szklanki), wsypać cukier, sól i ugotowany ryż. Gotować na małym ogniu przez około 15 – 20 minut Następnie jajko połączyć z pozostałym mlekiem (1/2 szklanki), wanilią i masłem. Wlać do ryżu i gotować przez jeszcze 2 – 3 minuty  cały czas mieszając. Pudding przekładamy do filiżanek(lub szklanek), na wierzch wykładamy mus truskawkowy. Wstawić do lodówki i podawać schłodzony (masa w lodówce jeszcze bardziej się zagęści).

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *