Składniki:
40 g. białego ryżu
475 ml. mleka
65 g. cukru
szczypta soli
1 jajko (lekko ubite)
15 g. masła
cukier waniliowy
Sos truskawkowy:
160 g.truskawek świeżych lub mrożonych
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Truskawki umyć, oczyścić i zmiksować z cukrem. Zagotować 1 i 1/2 szklanki wody, wsypać ryż, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Odcedzić. Do czystego garnka wlać mleko (odłożyć około pół szklanki), wsypać cukier, sól i ugotowany ryż. Gotować na małym ogniu przez około 15 – 20 minut Następnie jajko połączyć z pozostałym mlekiem (1/2 szklanki), wanilią i masłem. Wlać do ryżu i gotować przez jeszcze 2 – 3 minuty cały czas mieszając. Pudding przekładamy do filiżanek(lub szklanek), na wierzch wykładamy mus truskawkowy. Wstawić do lodówki i podawać schłodzony (masa w lodówce jeszcze bardziej się zagęści).