PULPECIKI PO WŁOSKU

Składniki;

500g. mięsa mielonego wołowego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1/2 szklanki maki
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka tymianku
1 listek laurowy
1-2 ząbki czosnku
1 i 1/2 szklanki soku pomidorowego lub gęstego przecieru pomidorowego
sól
pieprz
parmezan do dekoracji

Wykonanie;

Mielone mięso dokładnie wymieszać z jajkiem, bułka tartą, dodać sól i pieprz, uformować nieduże klopsiki, obtoczyć w mące i podsmazyc na 4-5 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek.Usmażyć klopsiki z obu stron, następnie do szerokiego rondla, lub głębokiej patelni wlać pozostałą część oliwy z oliwek, posiekane ząbki czosnku,podsmażyć chwilę aż zapach czosnku stanie się wyraźny, wlać sok pomidorowy, dodać listek laurowy, tymianek,sól,i pieprz do smaku.Powstały w ten sposób sos zagotować.Przełożyć do sosu klopsiki i gotować około 25-30 minut na niedużym ogniu, aby mięso przeszło smakiem sosu pomidorowego.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *