Składniki;
30 dag. mielonego mięsa
1 kg fileta z mintaja lub dorsza
3 cebule
3 jajka
4 łyżki bułki tartej
pieprz
sól
Wykonanie;
Jeżeli ryba była mrożona ,odcisnąć nadmiar wody.Rybę zmielić w maszynce do mięsa.
Dodać mięso mielone, posiekaną cebulkę i czosnek,wsypać bułkę tartą,przyprawić solą i pieprzem.Wszystko wymieszać i odstawić na 15 minut,aby bułka tarta napęczniała.Małą łyżeczką nabierać masę rybną,formować kuleczki ,panierować w bułce tartej i piec na gorącym oleju na ciemno złoty kolor. Upieczone kuleczki układać w słoiku lub innym naczyniu .
Zalewa;
2 litry wody
1 szklanka octu
6 łyżek cukru
2 łyżki soli
4 liście laurowe
15 kulek ziela angielskiego
4 duże cebule pokrojone w półplasterki
1 marchewka-pokrojona w plasterki
Wykonanie;
Cebule pokroić w półplasterki, marchewkę w plasterki.Wszystkie podane składniki zalewy zagotować.Do słoika ułożyć usmażone klopsiki zalać wrzącą zalewą zakręcić słoik i odstawić na dzień lub dwa aby przeszły smakiem zalewy.