Składniki:
60 dag. filetów
1/2 szklanki mleka
1 czerstwa bułka,
1 łyżka margaryny
2 jajka
30 dag. włoszczyzny (bez kapusty),
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka koperku
pieprz
sól
Wykonanie:
Ugotować półtora litra wywaru z włoszczyzny z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Lekko rozmrożone filety wraz z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką zemleć w maszynce. Do masy dodać jajka i koperek, doprawić solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Zwilżonymi ciepłą wodą rękami formować pulpety wielkości orzecha włoskiego, wkładać do odcedzonego, lekko wrzącego, osolonego wywaru i gotować na małym ogniu 20minut. Odcedzić i polać sosem szczypiorkowym lub chrzanowym. Podawać z ryżem lub ziemniakami oraz z sezonową surówką albo warzywami z wody