Składniki:

60 dag. filetów

1/2 szklanki mleka

1 czerstwa bułka,

1 łyżka margaryny

2 jajka

30 dag. włoszczyzny (bez kapusty),

liść laurowy

3 ziarenka ziela angielskiego

1  łyżka koperku

pieprz

sól

Wykonanie:

Ugotować półtora litra wywaru z włoszczyzny z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Lekko rozmrożone filety wraz z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką zemleć w maszynce. Do masy dodać jajka i koperek, doprawić solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie  wymieszać. Zwilżonymi ciepłą wodą rękami formować pulpety wielkości orzecha włoskiego, wkładać do odcedzonego, lekko wrzącego, osolonego wywaru i gotować na małym ogniu 20minut. Odcedzić i polać sosem szczypiorkowym lub chrzanowym. Podawać z ryżem lub ziemniakami oraz z sezonową surówką albo warzywami z wody

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *