Składniki:
½ kg. łopatki wieprzowej bez kości
1 cebula
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
30 dag pieczarek
5 łyżek śmietany 30%
1i 1/2 łyżki mąki
sól
pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso razem cebulą zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa. Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, sól oraz pieprz. Dokładnie wyrobić masę. Z masy mięsnej uformować niewielkie kuleczki. Pulpeciki obsmażyć z dwóch stron na oleju. Przełożyć do garnka. Wlać ½ litra wody. Gotować.Do pulpecików dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Gotować na małym ogniu 30 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i wlać do klopsów. Zamieszać i gotować około5 minut. Sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem ,można dodać magi w płynie .