PUSZYSTE SŁODKIE KRĄŻKI

Składniki:

1/2 szklanki mleka

10 dkg. masła

szczypta soli

1 łyżeczka cukru

14 dkg. mąki

5 jajek

2 litry oleju do frytowania

3-4 łyżki soku z cytryny

25 dkg cukru pudru

Wykonanie:

Mleko zagotuj z 1/2 szklanki wody ,masłem ,szczyptą soli i cukrem. wsyp całą mąkę mieszaj tak długo, aż masa zacznie odchodzić od dna naczynia. przełóż do miski natychmiast wbij jajko dokładnie wymieszaj i wystudź. Do ciasta kolejno wbijaj pozostałe jajka (każde następne po dokładnym wyrobieniu poprzedniego jajka).Mocno rozgrzej olej w wysokim garnku. Na blacie ułóż papier pergaminowy  posmaruj łyżką oleju. Przygotowane ciasto przełóż do dużej szprycki z końcówką w kształcie gwiazdki .Wyciskaj z niej małe krążki na posmarowany olejem pergamin. Następnie porcjami przekładaj na gorący tłuszcz. krążki frytuj 2-4 minuty z obu stron na złoty kolor. Wyjmij łyżką cedzakową  odsącz z tłuszczu.

Cukier puder wymieszaj na gładko z sokiem cytrynowym. Przygotowanym lukrem posmaruj krążki  odłóż na 30 minut do zastygnięcia polewy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *