Składniki:
Ciasto:
20 dag. mąki pszennej
12 i 1/2 dag. margaryny
10 dag. cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy na chwilę do lodówki, aby się schłodziło. Wykładamy nim blaszkę wysmarowaną i posypaną bułką tartą podpiekamy na złocisty kolor w nagrzanym piekarniku 200C. 15 minut.
Masa serowa:
1 kg. sera 3-krotnie zmielonego Piątnica
6 jajek
2 budynie waniliowe
1/2 litra mleka
40 ml. kwaśnej śmietany
20 dag. cukru
Wykonanie:
Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Ser przekładamy do głębokiej miski. Dodajemy żółtka, budynie, mleko i śmietanę, miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Wylewamy masę serową na podpieczone ciasto. Pieczemy 15minut w temperaturze 200C, następnie zmniejszamy do 160 C. i pieczemy około 50minut.Studzimy kroimy zimny.