PUSZYSTY SERNICZEK ANI

Składniki:

Ciasto:

20 dag. mąki pszennej

12 i 1/2  dag. margaryny

10 dag. cukru

1 jajko

1  łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

 

Z podanych składników  zagniatamy ciasto, wkładamy na chwilę do lodówki, aby się schłodziło. Wykładamy nim blaszkę wysmarowaną i posypaną bułką tartą podpiekamy na złocisty kolor w nagrzanym piekarniku 200C. 15 minut.

 

Masa serowa:

 

1 kg. sera 3-krotnie zmielonego Piątnica

6 jajek

2 budynie waniliowe

1/2 litra mleka

40 ml. kwaśnej śmietany

20 dag. cukru

Wykonanie:

Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Ser przekładamy do głębokiej miski. Dodajemy żółtka, budynie, mleko i śmietanę, miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Wylewamy masę serową na podpieczone ciasto. Pieczemy 15minut w temperaturze 200C, następnie zmniejszamy do 160 C. i pieczemy około 50minut.Studzimy kroimy zimny.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *