Składniki
Ciasto:
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
12 i 1/2 dag. margaryny
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa;
1,20 kg. sera mielonego
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 litra kremówki
1 szklanka cukru
8 jajek
1cukier waniliowy
Wykonanie;
Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo po jednym jajku. Na sam koniec dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wysmarować blaszkę tłuszczem i posypać bułka tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia 25cm x 35cm.
Masa serowa:
Do sera dodać cukier i cukier waniliowy, zmiksować, a następnie kolejno dodawać po jednym żółtku oraz budynie, następnie dodać ubitą pianę z białek, na końcu ubitą kremówkę. Jeżeli ktoś lubi może dodać bakalie przed dodaniem śmietany ubitej. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 C.
około 1 godziny.