Składniki;
Kruche ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1.2 szklanki cukru pudru
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
20 dag.masła
Beza:
6 białek
1i 1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 żółtka
1 cukier wanilinowy
20 dag.masła
Dodatkowo:
Słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
12 dag. migdałów
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Formę (25 x 33 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią 1 część ciasta, wyrównać, posmarować go dżemem, połową masy bezowej i posypać migdałami. Z drugim kawałkiem ciasta należy zrobić to samo. Piec w temperaturze 180C. około 40 minut.
Beza:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po trochu cukier, cały czas miksując. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Krem:
1 szklankę mleka zmiksować z żółtkami i mąką. Dodać do mleka gotującego się z cukrami, żeby powstał budyń. Masło utrzeć i stopniowo dodawać do niego ostudzony budyń (można dodać do kremu ulubiony aromat lub kilka kropli soku z cytryny)Na koniec przełożyć placki kremem i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.