Składniki;

Kruche ciasto:

1/2 kg mąki pszennej

 

1.2  szklanki cukru pudru

1i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia

6 żółtek

20 dag.masła

Beza:

6 białek

1i 1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:

2 szklanki mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki cukru

2 żółtka

1 cukier wanilinowy

20 dag.masła

Dodatkowo:

Słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

12 dag. migdałów

 

Wykonanie:

 

Ciasto:

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Formę (25 x 33 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią 1 część ciasta, wyrównać, posmarować go dżemem, połową masy bezowej i posypać migdałami. Z drugim kawałkiem ciasta należy zrobić to samo. Piec w temperaturze 180C.  około 40 minut.

Beza:

Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po trochu cukier, cały czas miksując. Dodać mąkę ziemniaczaną  i delikatnie wymieszać.

Krem:

1 szklankę mleka  zmiksować z żółtkami i mąką. Dodać do mleka gotującego się z cukrami, żeby powstał budyń. Masło utrzeć  i stopniowo dodawać do niego ostudzony budyń (można dodać do kremu ulubiony aromat lub kilka kropli soku z cytryny)Na koniec przełożyć placki kremem i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *