Składniki;

Ciasto:
25 dag. margaryny
8 żółtek
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki mleka
3 białka
2 łyżeczki kakao do ciast

Wykonanie;

Margarynę utrzeć z żółtkami i z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mleko. Na końcu dodać ubite na sztywną masę białka. Całość delikatnie wymieszać i podzielić na dwie części. Do jednej części ciasta dodać kakao do ciast i dokładnie wymieszać.Prostokątną blaszkę 25x36cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć kakaowe ciasto, następnie na wierzch ciasta kakaowego wyłożyć masę kokosową,następnie wyłożyć masę jabłkową i na górę jasne ciasto delikatnie rozsmarować łyżką maczaną w wodzie tak aby przykryć jabłka . Przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut w temperaturze 175 C.

Masa kokosowa:

5 białek
¾ szklanki cukru
15 dag wiórek kokosowych

Masa kokosowa:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.

Masa jabłkowa:

1 ½ kg. jabłek
1 ½ łyżki cynamonu
2 łyżeczki kaszy manny

Masa jabłkowa:

Jabłka obrać ,zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do nich cynamon i kaszę mannę. Całość razem wymieszać.

Polewa chałwowa:

10 dag. margaryny
1/3 szklanka cukru
4 łyżki mleka
15 dag. chałwy

Do małego garnka przełożyć margarynę, cukier i mleko. Wszystko razem zagotować, od czasu do czasu mieszając i zdjąć z ognia. Następnie dodać pokruszoną chałwę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się chałwy. Lekko ostudzić i gotową polewą chałwową posmarować upieczone i ostudzone ciasto. Ciasto jest pyszne i dobrze się je kroi dopiero ma drugi dzień.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *