Składniki;
Ciasto;
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
25 dag. margaryny
2i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach arakowy według uznania
1i 1/2 kg. rabarbaru (mogą być inne owoce)
Wykonanie;
Ciasto;
Jajka utrzeć z cukrem, dodać szklankę mąki i wymieszać. Roztopić margarynę i wrzącą wlać do ciasta. Po wymieszaniu dodać drugą szklankę mąki proszek do pieczenia i zapach. Całość dokładnie ubić. Ciasto wylać do blaszki,wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć pokrojony rabarbar wymieszany z 3 łyżkami bułki tartej na ciasto. Wierzch posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku około 50-60 minut w 170C.lub do suchego patyczka.
Kruszonka;
12 i 1/2 dag. masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
1/2 szklanki wiórek kokosowych
Wykonanie;
Kruszonka;
Margarynę roztopić, resztę składników dać do miski, walc ciepłą margarynę i wyrobic kruszonkę.