PYSZNE NALEŚNIKI STENI

Składniki;

250 ml. mleka
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki cukru
1/2  łyżki oleju

Dodatkowo;

1 budyń czekoladowy

2 łyżki cukru

1/2 litra mleka

Wykonanie;

Do garnka wlewamy jedną szklankę mleka,olej, wbijamy jajko, wsypujemy przesianą mąkę, cukier i dodajemy szczyptę soli, miksujemy na gładką masę odstawiamy ciasto na  20 minut, po tych 20 minutach  ciasto lekko zgęstnieje. Średnio rozgrzaną patelnię smarujemy odrobiną oleju, chochlą nalewamy ciasto na środek, a następnie kołowym ruchem patelni rozprowadzamy po całej powierzchni. Smażymy z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Gotowe naleśniki układamy na talerzu jeden na drugim. Na pozostałym mleku gotujemy budyń czekoladowy z  dwoma łyżkami cukru. Na naleśniki nakładamy gotowy budyń i zawijamy w rulon.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *