Składniki:
4 brzoskwinie (mogą być puszki)
sok z 1i 1/2 cytryny
2-3 łyżki cukru
1 łyżka cukru pudru
200 ml. śmietanki kremówki
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Brzoskwinie przekroić na połówki, usunąć pestki. Dwie połówki pokroić na 8 cząstek, skropić pełną łyżką soku z cytryny, przykryć folią i odstawić. W rondlu zagotować 3/5 szklanki wody z cukrem i pozostałym sokiem cytrynowym.(Jeśli weźmiemy brzoskwinie z puszki, zamiast wody i cukru użyjemy zalewy, w której były brzoskwinie. Doprawić wtedy tylko sokiem z cytryny. Do tego syropu włożyć połówki brzoskwiń i chwilę razem gotować minutę owoce z syropu, 5 minut świeże po czym wyjąć je łyżką cedzakową. Następnie starannie je zmiksować ze świeżych owoców zdjąć skórkę, przykryć i odstawić do wystygnięcia. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem waniliowym, starannie wymieszać z zimnym musem brzoskwiniowym.
Przełożyć deser do pucharków . Każdą porcję udekorować według swojego uznania.