PYZY W SOSIE FASOLOWO MIĘSNYM

Składniki:

Kluski:

1 kg ziemniaków

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 jajko

Sos fasolowy:

1/2 szklanki fasoli

40 dag. mięsa wołowego

1cebula

kilka pasków marynowanej papryki

2 łyżki koncentratu pomidorowego

majeranek,

sól

pieprz

2 łyżki mąki

olej

Wykonanie:

 

Kluski:

Ziemniaki wyszoruj,  ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudź, obierz, zmiel. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbij jajko, oprósz solą, dokładnie  wyrób. Z ciasta uformuj  niewielkie kulki. Włóż do osolonego wrzątku, gdy wypłyną, gotuj kilka minut. Wyjmij łyżką cedzakową.

Sos:

Fasolę zalej zimną wodą, odstaw na noc. Odcedź, zalej świeżą wodą, ugotuj do miękkości. Osącz. Cebulę obierz, posiekaj. Mięso wołowe umyj, osusz, pokrój na nieduże kawałki. Olej rozgrzej w rondelku, zeszklij cebulę. Dodaj mięso, oprósz mąką, podsmaż na złoty kolor. Podlej wodą, dodaj koncentrat pomidorowy i fasolę, duś, aż mięso będzie miękkie. Przypraw do smaku majerankiem solą i pieprzem. Dodaj pokrojoną na małe kawałeczki marynowaną paprykę. Gotowym sosem polej kluski.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *