Składniki:
Kluski:
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
Sos fasolowy:
1/2 szklanki fasoli
40 dag. mięsa wołowego
1cebula
kilka pasków marynowanej papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
majeranek,
sól
pieprz
2 łyżki mąki
olej
Wykonanie:
Kluski:
Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudź, obierz, zmiel. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbij jajko, oprósz solą, dokładnie wyrób. Z ciasta uformuj niewielkie kulki. Włóż do osolonego wrzątku, gdy wypłyną, gotuj kilka minut. Wyjmij łyżką cedzakową.
Sos:
Fasolę zalej zimną wodą, odstaw na noc. Odcedź, zalej świeżą wodą, ugotuj do miękkości. Osącz. Cebulę obierz, posiekaj. Mięso wołowe umyj, osusz, pokrój na nieduże kawałki. Olej rozgrzej w rondelku, zeszklij cebulę. Dodaj mięso, oprósz mąką, podsmaż na złoty kolor. Podlej wodą, dodaj koncentrat pomidorowy i fasolę, duś, aż mięso będzie miękkie. Przypraw do smaku majerankiem solą i pieprzem. Dodaj pokrojoną na małe kawałeczki marynowaną paprykę. Gotowym sosem polej kluski.