Składniki:
1,5 kg. ziemniaków
15 dag. wędzonego boczku
10 dag. cebuli
1 łyżka oleju
sól
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, do posolonego wrzątku włożyć 1/3 ziemniaków, ugotować, odcedzić, odparować. Przecisnąć przez praskę. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, masę zlać do gazy, ustawić na sicie, a sito na miseczce aby sok z ziemniaków ściekał do miseczki, gdy na dnie osiądzie krochmal, delikatnie zlać wodę a krochmal dołożyć do ziemniaków ugotowanych, połączyć ze startymi ,dodać soli do smaku. z masy formować nieduże kulki, dawać na wrząca wodę, osoloną, gotować około 10 minut, aż wypłyną na wierzch. Boczek pokroić w kosteczkę , posiekać cebule, wysmażyć na oleju. Odcedzone pyzy okrasić skraweczkami z cebulką.