RABARBAROWE KLUSECZKI

Składniki:

2,5 szklanki mąki
3 jajka
? szklanki mleka
? szklanki wody
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka soli
? kg rabarbaru

Wykonanie:

Do garnka wsypać mąkę, dodać żółtka, olej i sól. Mleko z wodą i mieszać tak, żeby powstało ciasto jak na kładzione

kluski. Ciasto dokładnie ubić lub zmiksować. Rabarbar pokroić na małe kawałki. Do ciasta równocześnie dodać rabarbar i

ubitą pianę. Lekko wymieszać. Na osolony wrzątek kłaść łyżką kluski i gotować 3-4 minuty. Odsączyć na sitku lub cedzaku

(można zmniejszyć proporcje ,bo z tej wychodzi sporo).Podawać z masłem i bułką tartą lub ze śmietaną i cukrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *