Składniki:
2 szklanki zsiadłego mleka
2 szklanki mąki
1/2 opakowania drożdży (5 dag)
szczypta soli
2 łyżki cukru
1opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
olej do smażenia
1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego
1 słoiczek dżemu truskawkowego
Wykonanie:
Drożdże utrzyj z cukrem. Dodaj zsiadłe mleko, jajka, cukier waniliowy i sól. Mieszaj, dosypując stopniowo mąkę, aż cała wmiesza się w ciasto (powinno być dość gęste). Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia Ciasto ponownie zamieszaj. Olej rozgrzej na patelni, łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasta, usmaż z obydwu stron. Osącz. Racuchy posmaruj serkiem, na każdym ułóż łyżkę dżemu truskawkowego.