RACUCHY NA ZSIADŁYM MLEKU

Składniki:

 

2 szklanki zsiadłego mleka

2 szklanki mąki

1/2 opakowania drożdży (5 dag)

szczypta soli

2 łyżki cukru

1opakowanie cukru waniliowego

2 jajka

olej do smażenia

1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego

1 słoiczek dżemu truskawkowego

Wykonanie:

 

Drożdże utrzyj z cukrem. Dodaj zsiadłe mleko, jajka, cukier waniliowy i sól. Mieszaj, dosypując stopniowo mąkę, aż cała wmiesza się w ciasto (powinno być dość gęste). Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia Ciasto ponownie zamieszaj. Olej rozgrzej na patelni, łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasta, usmaż z obydwu stron. Osącz. Racuchy posmaruj serkiem, na każdym ułóż łyżkę dżemu truskawkowego.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *