Składniki:

1/2 kg. mąki

1 opakowanie cukru waniliowego

1/2 kostki drożdży (5 dag)

2-3 szklanki mleka

słoik ulubionego dżemu

szczypta soli

olej do smażenia

cukier puder do posypania

Wykonanie:

 

Drożdże rozpuść w odrobinie ciepłego mleka. Dodaj mąkę, cukier waniliowy, sól i mleko (tyle, by ciasto miało dużo gęstszą konsystencję niż na naleśniki). Mieszaj, aż w cieście powstaną pęcherzyki powietrza. Odstaw. Olej rozgrzej na patelni. Łyżką maczaną w ciepłej wodzie kładź porcje ciasta na oleju. Łyżką zrób lekki dołek w cieście, nałóż odrobinę dżemu. Przykryj go cienką warstwąciasta. Umaż z dwóch stron. Posyp cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *