Składniki:

 

2 białka

1/2 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki mleka

20 dag. mąki

1/2 szklanki maślanki

2 i 1/2 dag. drożdży

jabłka

olej

cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

 

Drożdże wymieszaj z mlekiem, cukrem i łyżką mąki. Odstaw. Do garnka wlej maślankę, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wlej rozczyn drożdżowy, dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Jabłka obierz, pokrój na plasterki. Olej rozgrzej na patelni, wlej porcje ciasta, na każdej ułóż plasterki jabłek. Usmaż z obydwu stron na złoty kolor. Racuchy osącz, posyp cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *