Składniki:
2 białka
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
20 dag. mąki
1/2 szklanki maślanki
2 i 1/2 dag. drożdży
jabłka
olej
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Drożdże wymieszaj z mlekiem, cukrem i łyżką mąki. Odstaw. Do garnka wlej maślankę, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wlej rozczyn drożdżowy, dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Jabłka obierz, pokrój na plasterki. Olej rozgrzej na patelni, wlej porcje ciasta, na każdej ułóż plasterki jabłek. Usmaż z obydwu stron na złoty kolor. Racuchy osącz, posyp cukrem pudrem.