Składniki:
2 szklanki mąka,
1 szklanki mleko 3,2%,
3 dag drożdże,
1 szczypta cukier,
do smaku sól,
do smaku pieprz,
3 jajka,
10 dag szynka,
1 papryka kolorowa,
1 łyżka masło,
1 cebula,
1 szczypta imbir mielony,
Wykonanie:
Rozgrzewamy masło dodajemy pokrojoną szynkę ,cebulę i paprykę żółto czerwoną dusimy chwilę.
Do uduszonej szynki dodajemy pokrojoną natkę pietruszki wymieszać i ostudzić.
Do miski wsypujemy mąkę w środku robimy wgłębienie kruszymy drożdże dodajemy szczyptę cukru i 5 łyżek letniego mleka mieszamy i czekamy aż drożdże wyrosną.
Do wyrośniętych drożdży wlewamy pozostałe mleko, wbijamy jajka mieszamy.
Do masy dodajemy szynkę doprawiamy ,mieszamy.
Wymieszaną masę zostawiamy na 20minut.Na patelni rozgrzewamy olej łyżką kładziemy porcje masy i smażymy placuszki. Placki podajemy na ciepło z keczupem.