RACUSZKI BUŁGARSKIE

Składniki:

40 dkg gęstego naturalnego jogurtu
1/2 szklanki cukru
3 łyżki soku z cytryny ( ja dałam dwie )
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka mleka
sól
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Jogurt zmiksować lub dobrze wymieszać z żółtkami, cukrem , sokiem z cytryny i mlekiem, dodając tyle mąki, aby powstałociasto o konsystencji nieco gęściejszej niż ciasto naleśnikowe .Odstawić na pół godziny. Białka ubić ze szczyptą soli nasztywną pianę ,delikatnie połączyć z ciastem. Łyżką nabierać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać osypane cukrem pudrem lub sosem owocowym, dżemem, albo bitą śmietaną.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *