RACUSZKI Z JABŁKAMI

 Składniki:

 15  g. drożdży

 50  g cukru

 250  ml .mleka

250  g. mąki

2 jaja

50  g. masła

3 jabłka 

Wykonanie:

 Masło roztopić, lekko przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem. Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i pół szklanki mleka, wlać do mąki, dodać utarte z cukrem jaja, resztę mleka i stopione masło  dobrze wyrobić łyżką, aż ukażą się pęcherzyki. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Dodać starte na grubej tarce jabłka, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, kłaść racuszki na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor na małym ogniu . Podawać na ciepło z konfiturami lub bitą śmietaną.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *