RACUSZKI Z JABŁKIEM

Składniki;

1/2 kg. mąki pszennej
1i 1/2 szklanki letniego mleka
2 i 1/2 dag.świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 jajko
2 duże jabłka
olej do smażenia

Wykonanie;

Do miski wkruszyć drożdże. Dodać cukier oraz pół szklanki mleka i wymieszać aby drożdże się rozpuściły. Odstawić na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić. Do miski z zaczynem dodać pozostałe mleko, jajko, cukier waniliowy i mąkę. Wyrobić ciasto. Następnie dodać starte jabłka i ponownie wyrobić. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło obiętość. Gdy ciasto wyrośnie rozgrzać patelnię z olejem. Nakładać po łyżce ciasta, łyżką uformować placuszek. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem, lub z dżemem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *