RACUSZKI Z RABARBAREM

Składniki:

2 jajka

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 szklanki kefiru

2 łodygi rabarbaru

tłuszcz do smażenia

cukier puder do dekoracji

sól

Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wbijamy żółtka, wlewamy kefir. Mieszamy. Wstawiamy do lodówki.  Rabarbar obieramy szatkujemy. Dodajemy do ciasta. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pianę łączymy z ciastem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką kładziemy na tłuszczu  ciasto, formujemy średniej wielkości placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.  placki posypujemy cukrem pudrem .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *