Składniki:
600 g. udźca z jelenia
150 g .przerośniętego boczku
1 szalotka
pieprz
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól
500 ml. wytrawnego czerwonego wina
300 g. maślaków lub kurek
1łyżka przecieru pomidorowego
pieprz
ewentualnie:
cukier
gęsta śmietana
Wykonanie:
Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć i osuszyć, pokroić w paski. Boczek pokroić w kostkę. Szalotkę obrać i posiekać. W rondlu wytopić boczek. Dodać szalotkę, zeszklić. Dodać mięso, podsmażyć, doprawić pieprzem i tymiankiem . Gotować na dużym ogniu , aż połowa sosu wyparuje. Doprawić solą. Wlać tyle wina, aby mięso było całkiem przykryte. Przykryć i dusić na wolnym ogniu 45 minut, podlewać resztą wina. Grzyby oczyścić i pokroić. Razem z przecierem pomidorowym dodać do mięsa, dusić około 10 minut. Ragout doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Wyłożyć na talerze, dodać trochę śmietany. Można ozdobić szczypiorkiem i podać z usmażonymi na złocisto plackami z gotowanych ziemniaków.