Składniki:

 

2 średnie oberżyny

3 małe cukinie

10-12 średnich pomidorów

2 zielone papryki

1 czerwona papryka

3 średnie cebule

180 ml. oliwy

2 łyżki suszonej bazylii (lub 2 pęczki , świeżej bazylii

1 łyżka suszonego tymianku lub 1 pęczek tymianku świeżego

1 mały ząbek czosnku

sól

czarny pieprz z młynka

świeże zioła lub natka pietruszki do dekoracji

 

Wykonanie:

 

Oczyścić i umyć oberżyny, pokroić w plasterki (duże oberżyny przekroić najpierw na pół). Umyć cukinie, także pokroić w plasterki. Oczyścić paprykę z gniazd nasiennych, dobrze opłukać, pokroić w drobną kostkę. Obrać i umyć cebulę, pokroić w cienkie krążki. Obrać ze skórki pomidory. W tym celu umyć je, a następnie ponacinać poprzecznie skórkę. Umieścić pomidory na sitku, przelać krótko wrzątkiem, a następnie włożyć na chwilę do zimnej wody. Pokroić na ćwiartki, usunąć środki z pestkami. Opłukać i osuszyć świeże zioła, drobno posiekać. Obrać czosnek, pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać na patelni 100 ml. oliwy, smażyć plastry oberżyny po 1-2 minuty z każdej strony. W razie potrzeby zwiększyć ilość tłuszczu. Zdjąć oberżyny z patelni, dokładnie osuszyć na kuchennym papierze. Podsmażyć kolejno na tej samej patelni na reszcie tłuszczu cukinię, paprykę oraz cebulę. Włożyć do brytfanki przygotowane warzywa. Posypać solą i grubo mielonym pieprzem z młynka, wymieszać z czosnkiem i ziołami (świeżymi lub suszonymi). Zagotować całość pod przykryciem. Następnie zmniejszyć ogień i dusić warzywa jeszcze 20-25 minut. Ponownie doprawić do smaku (w zależności od upodobania mniej lub bardziej pikantnie). Udekorować gotowe danie świeżymi ziołami lub natką pietruszki. Ratatouille podajemy ze świeżym białym pieczywem (najlepiej bułką) oraz smażoną lub duszoną baraniną. Posiłek powinno uzupełniać wytrawne czerwone wino.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *