Składniki:
Ciasto:
1 kg. mąki
20 dag. masła
20 dag.. margaryny
10 dag. drożdży
2 jajka
3 żółtka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
1/2 szklanki gęstej śmietany 18 %
1 szklanka letniego mleka
Nadzienie makowe:
1 puszki gotowej masy makowej(około650g.)
1/2 kg. powideł śliwkowych
1/2 słoiczka nadzienia z nuteli
2 jajka do smarowania
Lukier:
20 dag. cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody
kilka kropli olejku pomarańczowego
5 dag. siekanych łuskanych migdałów
Wykonanie:
Ciasto:
Roztopić masło z margaryną, ostudzić żeby było letnie. Rozetrzeć rozczyn i odstawić do wyrośnięcia-rozczyn (1łyżka cukru+1 łyżka mąki+1-2 łyżki mleka letniego) . Zmiksować jajka z żółtkami , solą i cukrami. Następnie dodać śmietanę i zmiksować. Do tego przesiać mąkę, dodać mleko i chwilę zagnieść. Na koniec wlać rozpuszczony i letni tłuszcz. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Odstawić do wyrośnięcia, oprószając mąką i przykryć ściereczką. Ciasto, podzielić na 6 części. Brać porcjami, ciasto rozwałkowywać, w okrąg. Placek pokroić radełkiem lub nożem na 12 części. Na krawędziach okręgu, kłaść łyżeczką nadzienie. Zwijać i naciąć początek zwijania. Zwijać w rogaliki. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia .Górę posmarować rozkłóconym jajkiem. Piecz w 175C. Około 20-25 minut. Tak samo postąpić z nadzieniem z marmoladą. Tylko że tych z marmoladą nie nacinamy. Smarujemy i pieczemy. Nutelę tak samo zawijamy, nie nacinamy, smarujemy i pieczemy.
Lukier:
Do cukru pudru dodajemy, parę kropli olejku i stopniowo dodajemy gorącej wody. Rozcieramy na lejącą papkę. Polewamy rogale. Posypujemy posiekanymi migdałami.