Składniki:

25 dag. masła

1 szklanka śmietany 18%

3 szklanki mąki

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

tłuszcz do smarowania blachy

jajo do smarowania

cukier puder do posypania

Nadzienie:

wiśnie drylowane

Wykonanie:
Zagnieść ciasto z margaryny, śmietany, przesianej mąki, cukru waniliowego i proszku do pieczenia. Schłodzić ciasto w lodówce przez około30 -40minut. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części, z każdej wałkować koło i przeciąć na 8 trójkątów. Na krótszy brzeg trójkąta dać łyżeczkę nadzienia i zwijać rogaliki. Zwinięte zwinięte rożki układać na natłuszczonej blasze i posmarować rozkłóconym jajkiem. Piecz. 20-25 minut w 200C. aż do zarumienienia rożków. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *