Składniki:
25 dag. masła
1 szklanka śmietany 18%
3 szklanki mąki
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do smarowania blachy
jajo do smarowania
cukier puder do posypania
Nadzienie:
wiśnie drylowane
Wykonanie:
Zagnieść ciasto z margaryny, śmietany, przesianej mąki, cukru waniliowego i proszku do pieczenia. Schłodzić ciasto w lodówce przez około30 -40minut. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części, z każdej wałkować koło i przeciąć na 8 trójkątów. Na krótszy brzeg trójkąta dać łyżeczkę nadzienia i zwijać rogaliki. Zwinięte zwinięte rożki układać na natłuszczonej blasze i posmarować rozkłóconym jajkiem. Piecz. 20-25 minut w 200C. aż do zarumienienia rożków. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.