Składniki:
5 szklanek mąki
25 dag.masła
15 łyżek cukru
8 żółtek
2 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
10 dag. drożdży
40 dag. twardej marmolady
Wykonanie:
Z drożdży, 2 łyżek cukru,1 łyżki mąki, odrobiny letniego mleka przygotuj rozczyn, rozcierając składniki. Zostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym . Przesiej mąkę, dodaj rozczyn, utarte jajka i mleko. Wyrób ciasto, pod koniec dodaj rozpuszczone masło, odstaw na godzinę.. Ciasto wałkuj partiami na grubość około 1 cm. na kształt koła . Pokrój na równe trójkąty. Na każdy trójkąt z szerszej strony wyłóż marmoladę. Zwinąć w rogaliki. Zostawić żeby podrosły. Piecz w 180C. na złoty kolor.