ROGALIKI DROŻDŻOWE

Składniki :

3 i 1/2 szklanki mąki

3 jajka

3/4 szklanki i kwaśnej śmietany

5 dag.drożdży

4 łyżki cukru

1/2 kostki margaryny

dżem lub powidła

szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę przesiać posiekać na stolnicy z margaryną .Śmietanę(temperatura pokojowa) rozmieszać z drożdżami i cukrem ,dodać do mąki wbić 2 jajka i wszystko wyrobić na gładkie ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.Po tym czasie podzielić ciasto na 2 części każdą rozwałkować w kółeczko następnie kółko podzielić na 8 trójkątów na każdym położyć porcję dżemu i zwijać w rogaliki od szerokiego końca do wąskiego gotowe układać na blasze wysmarowanej margaryną i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia po tym czasie posmarować je rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem,piec około 25 minut w 180C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *