ROGALIKI FRANCUSKIE

Składniki:

25 dag. mąki

1/4 łyżeczki soli

20 dag. masła

1 łyżka octu

4 łyżki zimnej wody

1 roztrzepane jajko

 

Wykonanie:

 

Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, posolić. Do uformowanego dołka w mące dodać masło, pokrojone na małe kawałki. Ocet rozcieńczyć wodą, dodawać stopniowo do mąki, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Złożyć tak, aby powstały 4 warstwy. Czynność tę powtórzyć dwukrotnie, następnie włożyć na 5 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na prostokąt na 6 kwadratów. Następnie przekroić kwadraty po przekątnej, tak aby powstało 12 trójkątów. Z trójkątów zwijać rogaliki, ułożyć je na blasze i odstawić na co najmniej 15 minut. Rogaliki posmarować roztrzepanym żółtkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180C. Piec na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *