Składniki:
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2kg mąki
25 dag masła
2 jajka
szczypta
soli
marmolada
cukier puder

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną powinna być w temperaturze pokojowej. Odstawić na chwilę. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło z lodówki. Siekać tak długo, aż powstanie kruszonka. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołek, do dołka wybić jajka, wrzucić szczyptę soli i wlać śmietanę z drożdżami i cukrem. Delikatnie zagarnąć nożem mąkę z masłem do środka i wyrobić ciasto. Uformować wałek, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Z każdej zrobić kulę, następnie placek, po czym rozwałkować cieniej niż na pierogi. Krążki ciasta podzielić na 8 lub 16 trójkątów. Na brzegu każdego dać trochę marmolady i zwinąć w stronę środka rozwałkowanego ciasta. Końce zawinąć tak, by powstał zgrabny rogalik. Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. i upiec na złoty kolor. Rogaliki posypać cukrem pudrem,lub polukrować.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *