ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE

Składniki:

1 kg. mąki

1/2 kg.masła

6 łyżek kwaśnej śmietany

4 żółtka

1/2 łyżeczki soli

5 dag. drożdży

1/2 szklanki ciepłego mleka

4 łyżki cukru

1 małe wiaderko marmolady

Wykonanie:

Mąkę posiekać z masłem ,dodać śmietanę ,żółtka,sól, posiekać nożem. Drożdże rozkruszyć ,zalać mlekiem , wsypać cukier, dobrze rozmieszać ,dodać do pozostałych składników. wyrobić na gładkie ciasto . Podzielić na 10 części ,rozwałkować na cienko i podzielić na 8 trójkątów, położyć nadzienie zwinąć.Piec w temp.160 C. 25- 30 minut do zarumienienia. Po upieczeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *