ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE

Składniki:

70 dag. mąki pszennej

25 dag. margaryny

5 dag. drożdży

1/2 szklanki ciepłego mleka

1 jajko

1 żółtko

3 łyżki śmietany kwaśnej

3 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

Dodatkowo:

gęsty dżem lub marmolada lub nutella

Wykonanie:

 

Zrobić zaczyn z drożdży, cukru, mleka ciepłego, i przesianej mąki  zostawić na chwile aż zacznie rosnąć.Do tego zaczynu dodać jajko , żółtko i śmietanę roztrzepaną , to wlać do ciasta  i wlać roztopioną roztopioną margarynę, wszystko to zarobić Ciasto włożyć do woreczka, zawiązać szczelnie i włożyć na 1 godzinę do zimnej wody. Ciasto podzielić na 4 części ,każdą cześć rozwałkować na koło i każdą część podzielić na 8 rogalików Gęsty dżem  położyć na szerszą stronę trójkąta i zwijać rogaliki.,Posmarować pozostałym białkiem i piec na złoty kolor w 180 C. Posypać cukrem pudrem .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *