Składniki:
70 dag. mąki pszennej
25 dag. margaryny
5 dag. drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki śmietany kwaśnej
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
gęsty dżem lub marmolada lub nutella
Wykonanie:
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru, mleka ciepłego, i przesianej mąki zostawić na chwile aż zacznie rosnąć.Do tego zaczynu dodać jajko , żółtko i śmietanę roztrzepaną , to wlać do ciasta i wlać roztopioną roztopioną margarynę, wszystko to zarobić Ciasto włożyć do woreczka, zawiązać szczelnie i włożyć na 1 godzinę do zimnej wody. Ciasto podzielić na 4 części ,każdą cześć rozwałkować na koło i każdą część podzielić na 8 rogalików Gęsty dżem położyć na szerszą stronę trójkąta i zwijać rogaliki.,Posmarować pozostałym białkiem i piec na złoty kolor w 180 C. Posypać cukrem pudrem .