Składniki;
1/2 kg. Maki pszennej
2 jajka
18 dag. margaryny
2 łyżki cukru
30dag. sera białego
165 g.serka homogenizowanego
1cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy (parę kropli)
szczypta soli
Wykonanie;
Mąkę posiekać z zimną margaryną ,ser rozdrobnić palcami,dodać jajka i resztę składników ,zagnieść szybko ciasto ,owinąć w folię i włożyć do lodówki na 2-3 godziny aby się ochłodziło .Po tym czasie wyjąć i rozwałkować cienko ciasto na kształt koła .Koło pokroić na 8 trójkątów układać owoce lub dżem na szerszej części trójkąta i zawinąć w kształt rogala. Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem ,posypać na wierzchu grubo cukrem .Piec w nagrzanym piekarniku 180C. Na termoobiegu około 20 minut.