ROGALIKI Z MARMOLADĄ

Składniki;

Ciasto
5 dag.drożdży
1 szklanka mleka
1i1/2 kostki masła lub margaryny
1 kg. maki pszennej
2 jajka
3 łyżki cukru
2 i1/2 łyżki oleju
1 cukier waniliowy mały

Ponadto;

marmolada, dżem , lub konfitura

cukier puder do posypania

 

Wykonanie;

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodając po łyżce mąki i cukru, wymieszać i pozostawić w cieple do wyrośnięci. Margarynę roztopić Pozostałe składniki wymieszać w misce dodać do nich wyrośnięte drożdże i letnią margarynę. Ciasto dokładnie zagnieść i podzielić na 7 porcji. Każdą część rozwałkować w kształcie koła i pokroić na 8 części. Na każdej częściszerszej ułożyć konfiturę i zawijać rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej  papierem do pieczenia i piecz 25 minut w temperaturze 160 C. Upieczone posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *