ROGALIKI Z MARMOLADĄ

Składniki;

1/2 kg mąki pszennej
20 dag.margaryny lub masła
8 łyżek cukru
2 jajka
4 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto;

marmolada, lub inne nadzienie
cukier puder do posypania

Wykonanie;

Na stolnicę wysypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, zrobić zagłębienie i wbić jajka, dodać cukier, margarynę i śmietanę. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na kształt koła i pokroić na 12 równych trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta na szerszej stronie nakładać po łyżeczce marmolady, zwijać formując rogaliki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej rogale rzadziej bo jeszcze wyrosną. Włożyć do nagrzanego piekarnika do180 C. i piecz 20-30 minut. Upieczone rogaliki posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *