ROGALIKI Z MARMOLADĄ

Składniki;

3 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
25 dag.margaryny lub masła
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Nadzienie;

marmolada wieloowocowa lub różana

Wykonanie;

Mąkę przesiać, dodać margarynę lub masło, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wymieszać, dodać żółtka, zagnieść ciasto. Włożyć na 30 minut do zamrażalnika, z ciasta rozwałkować okrągłe placki, poprzecinać na trójkąty i nakładać marmoladę na najszerszy koniec trójkąta, zwinąć, w rogala posmarować białkiem i posypać cukrem kryształem, piec w nagrzanym piekarniku w C. około 15 minut.wystudzić.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *