Składniki:

1 szklanka mleka

1/2 kostki masła

1/2 szklanki cukru

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka suszonych drożdży

3 duże jajka

4 i 1/2 szklanki mąki

3-4 łyżki roztopionego masła do smarowania

Ponadto:

marmolada , gęsty dżem lub inne nadzienie

Wykonanie:

Drożdże wsypać do małego naczynia, dodać troszkę mąki i cukru. Mleko podgrzać, aż będzie letnie i 1/4 szklanki zalać drożdże, dobrze wymieszać i zostawić , aż zaczyn zacznie się podnosić. Resztę 3/4 szklanki mleka zagotować i dodać do niego masło i cukier. Odstawić do przestygnięcia. Następnie wsypać mąkę, dodać rozczyn, jajka , sól i wymieszać, aż utworzy się miękkie ciasto. Wyłożyć na stolnicę i wyrabiać kilka minut, aż będzie gładkie i lśniące. Włożyć z powrotem do miski i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę , aż podwoi swoją objętość. Podzielić ciasto na 3 części, z każdej rozwałkować koło o średnicy 22 cm. Posmarować roztopionym masłem, podzielić na 8 trójkątów i nakładać po 1 łyżeczce nadzienia i zwijać rogaliki. Układać na natłuszczonej blasze , posmarować masłem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Piecz 10 -15minut w temperaturze 200C. wyjąc z piekarnika i jeszcze gorące ponownie posmarować masłem. Zostawić do wystygnięcia. Rogaliki można nadziewać np. masą serową lub marmoladą albo zamiast rogalików formować zwykłe , okrągłe bułeczki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *