Składniki:
4 białka
1 szklanka cukru
odrobina soli
płatki migdałowe
Wykonanie:
Białka ubić z solą, gdy sztywne dodawać po trochu cukier, cały czas ubijać, aż będą sztywne. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować tłuszczem, wyłożyć ubite białka ,wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni, ok.25 do 30 min. Góra powinna się lekko zezłocić. gdy lekko przestygnie ,wyłożyć na drugi papier, ale odwrotnie tzn. góra będzie na spodzie. Gdy wystygnie ubić 250 ml. śmietany kremówki z zagęstnikiem śmietan-fixem bądź z żelatyną. Posmarować roladę, ułożyć miękkie owoce ja dałam galaretkę pokrojoną w kostkę i przez papier formować roladę. Gdy się zwija bez papieru pęka. Jest pyszna ,ja robiłam z półtora porcji ,na duża blaszkę z piekarnika.