ROLADA BISZKOPTOWA Z MAKIEM

Składniki:

 

Biszkopt:

5 czubatych łyżek cukru

3 czubate łyżki mąki

3 czubate, łyżki mąki ziemniaczanej

3 jajka

1 torebka cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

otarta skórka z 1 cytryny

 

Nadzienie:

 

i mała puszka 315 ml.) mandarynek

2 pojemniki kremówki.(po 20 dag.)

70 dag. mielonego maku

4 łyżeczki żelatyny

 

Wykonanie:

Biszkopt:

 

Oddzielić żółtka od białek trzech jajek. Rozbełtać żółtka z dwiema łyżkami wody. Wsypać dwie czubate łyżki cukru, cukier waniliowy i skorkę cytrynową.

Całość utrzeć na puszystą masę. Ubić z białek sztywną pianę, wsypując stopniowo resztę cukru. Umieścić pianę na masie. Zmieszać

mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Całość przesiać

na pianę. Wszystkie warstwy ciasta przemieszać. Przykryć pergaminem

blachę, przelać masę, wyrównać powierzchnię. Piec przez 10 minut w temperaturze 200°C. Posypać cukrem ściereczkę, przełożyć na nią biszkopt. Zwinąć ciasto w roladę za pomocą ściereczki , zaczynają od dłuższego boku. Odłożyć ciasto do wystygnięcia.

Nadzienie:

Rozprowadzić żelatynę w zimnej wodzie. Osączyć mandarynki, sok zlać do naczynia. Wymieszać mielony mak z 1/2 szklanki soku z mandarynek. Ubić śmietanę, 1/4 umieścić w szprycy z okrągłą końcówką, wstawić do lodówki. Wymieszać żelatynę z 2 łyżkami śmietany, a następnie z masą makową i wreszcie z resztą śmietany. Dodać mandarynki, przemieszać z masą, wstawić do lodówki. Rozwinąć biszkopt. Posmarować ciasto kremem, gdy ten zacznie tężeć, pozostawić margines (2 cm). Zwinąć ciasto, wstawić do lodówki. Roladę udekorować śmietaną z lodówki.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *