Składniki:
Biszkopt:
5 czubatych łyżek cukru
3 czubate łyżki mąki
3 czubate, łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny
Nadzienie:
i mała puszka 315 ml.) mandarynek
2 pojemniki kremówki.(po 20 dag.)
70 dag. mielonego maku
4 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek trzech jajek. Rozbełtać żółtka z dwiema łyżkami wody. Wsypać dwie czubate łyżki cukru, cukier waniliowy i skorkę cytrynową.
Całość utrzeć na puszystą masę. Ubić z białek sztywną pianę, wsypując stopniowo resztę cukru. Umieścić pianę na masie. Zmieszać
mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Całość przesiać
na pianę. Wszystkie warstwy ciasta przemieszać. Przykryć pergaminem
blachę, przelać masę, wyrównać powierzchnię. Piec przez 10 minut w temperaturze 200°C. Posypać cukrem ściereczkę, przełożyć na nią biszkopt. Zwinąć ciasto w roladę za pomocą ściereczki , zaczynają od dłuższego boku. Odłożyć ciasto do wystygnięcia.
Nadzienie:
Rozprowadzić żelatynę w zimnej wodzie. Osączyć mandarynki, sok zlać do naczynia. Wymieszać mielony mak z 1/2 szklanki soku z mandarynek. Ubić śmietanę, 1/4 umieścić w szprycy z okrągłą końcówką, wstawić do lodówki. Wymieszać żelatynę z 2 łyżkami śmietany, a następnie z masą makową i wreszcie z resztą śmietany. Dodać mandarynki, przemieszać z masą, wstawić do lodówki. Rozwinąć biszkopt. Posmarować ciasto kremem, gdy ten zacznie tężeć, pozostawić margines (2 cm). Zwinąć ciasto, wstawić do lodówki. Roladę udekorować śmietaną z lodówki.