ROLADA CIELĘCA Z PIECA

Składniki:

 

300g. świeżych grzybów lub pieczarek

1/2 kromki chleba

1 cebula

2 ząbki czosnku

4 łyżki masła

1 gałązka tymianku

2 żółtka

sól

pieprz

600g. udźca cielącego

2 łyżki oleju

50 ml. czerwonego wina

500 ml. drobiowego wywaru

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka musztardy dijon

1/2 łyżeczki octu winnego

 

Wykonanie:

 

Grzyby leśne lub pieczarki oczyścić, pokroić w małe kawałki. Chleb pokroić w kosteczkę.Cebulę i czosnek obrać, bardzo drobno posiekać. Rozgrzać 3 łyżki masła i zeszklić na nich cebulę z czosnkiem. Dołożyć grzyby oraz listki świeżego tymianku. Chwilę razem poddusić. Przełożyć do misy. Dodać pieczywo i wymieszać, doprawiając solą i pieprzem. Udziec cielęcy oczyścić i rozciąć na duży płat. Lekko ubić go przez folię spożywczą. Na płacie rozłożyć mieszankę grzybową. Ostrożnie zwinąć w roladę, przewiązać sznurkiem i przełożyć do żaroodpornego naczynia uprzednio wysmarowanego olejem. Formę z roladą wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Piec około 60 minut. Podczas pieczenia stopniowo dolewać czerwone wino oraz połowę bulionu. Upieczone mięso wyjąć z formy, trzymać w cieple. A do wypieczonego sosu dodać resztę bulionu i chwilę pogotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w małej ilości zimnej wody, dodając musztardę dijońską. Mieszanką zagęścić sos. Przyprawić octem winnym, solą i pieprzem (dla złagodzenia smaku można dodać łyżkę masła). Roladę pokroić w plastry i polać sosem. Serwować

z duszonymi warzywami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *