Składniki:

 

4 jajka

1/2 szklanki+ 3 łyżki cukru

1/2 łyżeczki soku cytrynowego

1/2szklanki mąki pszennej

1 łyżka maki ziemniaczanej

1 łyżka cukru waniliowego

1 i 1/3 szklanki mleka

1/2 kostki masła

1 budyń waniliowy

3 łyżki kremu czekoladowego typu nutella

15 truskawek

 

Wykonanie:

 

Oddziel żółtka od białek. Białka w raz z sokiem cytrynowym ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj1/2 szklanki cukru i cukier waniliowy .Pianę wymieszaj z żółtkami. Obie mąki połącz, dodaj do masy. Ciasto wymieszaj. łyżką .Rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem Piecz 10 minut w temperaturze 200 C. Wyjmij przełóż na ściereczkę Delikatnie usuń, pergamin, a ciasto zwiń i odłóż do wystudzenia. Z mleka, proszku budyniowego oraz pozostałego cukru ugotuj budyń. Wystudź go, a następnie utrzyj z masłem i kremem czekoladowym .Ciasto rozwiń, posmaruj 2/3 kremu. Truskawki ustaw w rzędzie wzdłuż dłuższego boku. Ciasto zwiń. Roladę posmaruj resztą kremu, ewentualnie udekoruj połówkami truskawek.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *