Składniki:

 

1,5 kg. fileta z indyka

1 duży pęczek natki pietruszki

1 pęczek koperku

5 dag. masła

15 dag. serka mascarpone

1 łyżka kaszy manny

3 łyżki startego parmezanu

1 białko

150 ml. bulionu

sól

pieprz

Wykonanie:

Filet opłucz ,osusz papierowymi ręcznikami. Rozkrój na płat grubości około 2 cm. Oprósz solą i pieprzem odstaw w chłodne miejsce. Natkę i koperek dokładnie opłucz, osusz. posiekaj, zmiksuj. Połącz z  mascarpone, kaszą manną i startym parmezanem, dopraw do smaku. na koniec wymieszaj z ubitym na sztywno białkiem. Przygotowaną masą posmaruj płat mięsa zwiń roladę ,obwiąż ją bawełnianą nicią. Końce zepnij wykałaczkami, aby farsz nie wypływał. Mięso ułóż w brytfannie, podlej bulionem, posyp wiórkami masła. Piecz 15 minut w temperaturze. 200 C. a potem jeszcze 70-80 minut w temperaturze 180 C. polewając sosem spod pieczeni.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *