Składniki:
1,5 kg. fileta z indyka
1 duży pęczek natki pietruszki
1 pęczek koperku
5 dag. masła
15 dag. serka mascarpone
1 łyżka kaszy manny
3 łyżki startego parmezanu
1 białko
150 ml. bulionu
sól
pieprz
Wykonanie:
Filet opłucz ,osusz papierowymi ręcznikami. Rozkrój na płat grubości około 2 cm. Oprósz solą i pieprzem odstaw w chłodne miejsce. Natkę i koperek dokładnie opłucz, osusz. posiekaj, zmiksuj. Połącz z mascarpone, kaszą manną i startym parmezanem, dopraw do smaku. na koniec wymieszaj z ubitym na sztywno białkiem. Przygotowaną masą posmaruj płat mięsa zwiń roladę ,obwiąż ją bawełnianą nicią. Końce zepnij wykałaczkami, aby farsz nie wypływał. Mięso ułóż w brytfannie, podlej bulionem, posyp wiórkami masła. Piecz 15 minut w temperaturze. 200 C. a potem jeszcze 70-80 minut w temperaturze 180 C. polewając sosem spod pieczeni.