Składniki:
7 średnich jabłek
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 mała paczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Obrać jabłka , wydrążyć nasionka, pokroić na plasterki i rozłożyć pokrojone jabłka na blasze na papierze i posypać cynamonem. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wymieszać. Ciasto wlać na jabłka i dokładnie rozprowadzić łyżką. Włożyć do gorącego piekarnika nagrzanego do 190 C.piecz około 20 minut. Upieczone gorące ciasto przerzucić na ściereczkę do góry nogami ,zdjąć papier i zwinąć razem ze ściereczką w rulon. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu odwinąć,zdjąć ściereczkę i zawinąć ponownie. Posypać cukrem pudrem.