Składniki:

 

7 średnich jabłek

5 jajek

5 łyżek cukru

5 łyżek mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 mała paczka cukru waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

 

Wykonanie:

 

Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Obrać jabłka , wydrążyć nasionka, pokroić na plasterki i rozłożyć pokrojone jabłka na blasze na papierze i posypać cynamonem. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wymieszać. Ciasto wlać na jabłka i dokładnie rozprowadzić łyżką. Włożyć do gorącego piekarnika nagrzanego do 190 C.piecz około 20 minut. Upieczone gorące ciasto przerzucić na ściereczkę do góry nogami ,zdjąć papier i zwinąć razem ze ściereczką w rulon. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu odwinąć,zdjąć ściereczkę i zawinąć ponownie. Posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *