Składniki;
30 dag, mąki pszennej
15 dag. masła
15 dag. cukru
3 jajka
2 łyżki śmietany
15 dag zmielonych orzechów lub migdałów
drożdży kawałek wielkości orzecha włoskiego
sól
Wykonanie;
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru.Odstawić,aż drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać masło, żółtka i śmietanę oraz szczyptę soli.Zagnieść ciasto.Białka ubić z resztą cukru , dodać zmielone orzechy.Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, wyłożyć ubitą pianę i zwinąć roladę.Przełożyć do wysmarowanej blaszki i posypanej bułką tarta lub wyłożonej papierem do pieczenia .Piecz w nagrzanym piekarniku 180 C. około 35 -40 minut. Po upieczeniu roladę można posypać cukrem pudrem.